Home Bike Board Music Graffiti Lifestyle
MASK: "Farby vás neurobia kvalitnými writermi!"
9.3.2013     |     joSko_swr Sekcia: Graffiti / Rozhovory

MASK: "Farby vás neurobia kvalitnými writermi!"


Pocet zobrazeni: 1943

Ahoj, začneme klasikou klasík a to predstavením, takže kto si, odkiaľ si, crews?
Som Muž(smiech), ktorý tak trocha blúdi po Slovensku a kde sa mi zapáči tak tam zastavujem. Crew je táka hudobne ladená skupina aka Rytmus-RTS, väčšie množstvo členov je troška vyhasnutých, ale možno raz príde veľkolepý návrat na scénu.

Kedy a ako si sa dostal ku graffiti?
Skúsim trocha zaloviť v pamäti.. Odpoveď asi nikoho neprekvapí, keďže väčšina ľudí sa ku tomu dostala podobným spôsobom. Niekedy počas školy si spolužiak stále niečo niekde čmáral a moc som tomu nechápal prečo ale furt ma to ťahalo, tak som začal tiež so všetkým čo prišlo pod ruku a zanechávalo určitú stopu. Písal som všade po všetkom, nemal som žiadne zábrany a takto to pokračovalo až do dnes...

Prečo práve graffiti?
Prečo? Keď ma to už raz pohltilo tak nebolo cesty späť.

MASK, má to nejaký skrytý význam?
Ako malý chalan som mal rád zeleného chlapíka, tak som si povedal, že MASK, muž mnohých tvárí.(smiech)

Čo tvoja rodina či priateľka? Ako to vnímajú oni, že maľuješ?
Nevedia o tom(smiech), ale nie, samozrejme nie moc pozitívne na to reagujú.

Čo máš na graffiti najradšej, resp. to hlavné čo ťa pri ňom drží až do dnes?
Najradšej asi to hranie sa s farbami, fádne objekty spestriť niečim farebným. Samozrejme super pocit je keď niekde cestuješ a zrazu stojíš na železničnom priecestí pred rampami a čakáš, kým už konečne prejde vlak. Keď už konečne ide, tak tam zbadáš svoju prácu, tak ťa to nakopne, prípadne si povieš mohol som to spraviť inak a teraz by to bolo už lepšie. Drží ma pri tom to, že sa stále rozvíjam, posúvam svoje možnosti a schopnosti.

Kde všade na Slovensku, alebo mimo si maľoval?
Na SK je ťažko povedať, kde všade som maľoval je tých miest veľa, rôzne stoky, zátoky, zákruty, predmestia na východe, strede či západe. V zahraničí je toho menej, nebolo až toľko času na to pri tom cestovaní po svete. Ale pár Európskych krajín mám zmaľovaných, väčšinou sú to južanské štáty v rámci dovoleniek..

image

Je nejaký piece, ktorý si spravil a vážiš si ho viac ako iné?
Tak na túto otázku odpoveď neviem.

Legál vs. ilegál? Ako sa na to pozeráš?
Na toto mám jednoduchú odpoveď, treba maľovať všetko - legál, ilegál, zákazky, ženy...

Nie je žiadne tajomstvo, že rád a často maľuješ najmä vlaky. Bol to prirodzený vývoj, alebo? Počítaš ich? Koľko si ich už vlastne spravil?
Vyhovuje mi povrch, rád maľujem na hladké nesavé povrchy. Určite to bol vývoj v rámci ilegal, už je to len taký prirodzený posun vyskúšať niečo iné ako ulicu..Neviem či myslíš len osobné alebo sa bavíme vo všeobecnosti. U paneloch je to niekde cez 50 tam som sa dosť posledné roky zasekol a u freight, trash to nepočítam tam to bude niekoľko násobné vyššie číslo.

Chcel by si vedieť akú celkovú škodu si doteraz svojim maľovaním spôsobil?(smiech)
Nad tým sa netreba zamýšľať, lebo to nie je ani možné spočítať, keďže veľké množstvo tých vecí už ani neexistuje. Tento štát, každý deň spôsobí niekoľko násobne väčšie škody ako ja za celú svoju doterajšiu kariéru. A polka tých kvitnúcich trainov, čo jazdí si to sama pýta, prípadne tie fádne freighty ja ich vidím ako keby tam mali ceduľku zmaľuj ma!

Veľmi často chodíš maľovať sám, vyhovuje ti to tak, alebo len jednoducho nie je s kým?
A to vieš odkiaľ? Sleduješ ma?(smiech) Z časti si si zodpovedal aj sám, začalo to už v začiatkoch, že nebolo ľudí ktorím by sa chcelo ísť zamaľovať, takže som sa jednoducho naučil chodiť sám. Sústredil som sa len na seba, keď došlo do naháňačiek tak som nemusel mať stresy či toho druhého chytia a pod.. Momentálne už to riešim tak, že keď je čas a chuť tak idem.

Máš nejaké vysnívané miesto, mesto, prípadne dopravný prostriedok kdekoľvek na svete, ktorý by si chcel zmaľovať?
Z miesta či mesta nemám nič také konkrétne vysnívané. V rámci dopravného prostriedku by som si chcel ešte vyskúšať nejaký ten metro systém.

Keď sa nevenuješ veciam okolo graffiti, čo iné robíš najradšej a najčastejšie?
Momentálne mám toho veľa, moc toho času nieje, takže ho trávim s priateľkou, priateľmi, cestujem..

Mal si niekedy nejaký vzor, alebo je človek, ktorého si v graffiti vážiš najviac?
Nemám žiadneho konkrétneho človeka, ktorý by bol ako môj vzor. Vážim si viacerých ľudí, ale to tu nemá význam rozoberať.

Najväčší hardcore čo si zažil?
Je ťažké niečo konkrétne vybrať ale najväčšie psychačiny boli v detských časoch. Špeciálne jeden mám v pamäti a veľa ľudí sa ma naň pýtalo. Je ťažké to takto opísať ale išlo o miesto, ktoré sa nachádza asi vo výške 4/5 poschodia a robil som to na šikmej streche kde ma istilo lano poskladané z 2 švihadiel.(smiech)

Problémy so zákon?
Jasné, to musí byť, ak maľuješ aktívne aj na scéne ilegálu tak raz to musí prísť, že sa vyskytne nejaký problém potom treba už len z toho dobre vykľučkovať.

Máš nejaké špeciálne ciele? Či už v graffiti alebo v súkromnom živote?
Tie životné tu nechcem rozoberať. V graff si moc ciele nedávam, skôr sa nechávam unášať tým čo ma aktuálne napadne. Maľovať čo najdlhšie na všetkých frontoch.

Si spokojný a vyrovnaný s tým kto si, čo si alebo nie?
Neviem ako to je myslené, ale som spokojný a vyrovnaný so svojím životom.

image

Názor na drogy, alkohol, neviazaný sex a pod.?
Treba to vyskúšať a potom sa rozhodnúť či to má význam. Každému niečo iné chutí...

Čo je pre teba pri graffiti najdôležitejšie? Dojem, štýl, kompozícia, čistota, tvary..?
Štýl je samozrejmý ten si všímam asi prvý na veciach, s tým sú pevne zviazané tvary písmen. Čistotu to už v dnešnej dobe netreba riešiť ak chce poriadne maľovať treba vedieť aj linky naťahať. Určite je veľkým umením spraviť vyčistenú a vylinkovanú vec ale bez dobrého štýlu ma to nezaujme. Niekedy má aj do seba nagrcaná farba na stenu keď výsledná kompozícia je pekne zladená a ma určitý zmysel... Ešte si všímam veci, ktoré majú v sebe skombinované rôzne farebné kombinácie a nie typické čo väčšina ľudí.

Máš nejakú najobľúbenejšiu farbu či trysku?
Farby – maľujem s celou škálou odtieňov a značiek, od lacakov po molotow.. Farby Vás neurobia kvalitnými writermi, už by to mali decká a ľudia pochopiť. Trysky – volakedy som používal skôr tenké sem tam aj z deodorantov :D ale postupom času som začal používať skoro všetky čo prišli pod ruku. Obľúbenú nemám ale najčastejšie používam Molotow skinny 9014.

Ako sa zmenil tvoj pohľad na graffiti za tú dobu, čo sa mu venuješ?
Keď som začínal tak som nemal internet, foťák bol na film, ktorý trebalo stále dávať vyvolať. Teraz je doba iná všetko je na internete, spravíš 10 vecí niekde v stoke, zavesíš na web a už ťa ľudia poznajú.

Myslíš, že sa dnes dá ešte povedať, že niektoré mestá majú svoj špecifický štýl, sleduješ vôbec ešte scény v iných mestách?
Občas sa stane že si otvorím nejakú stránku z SK scény ale je pravda, že čo sledujem jednu stránku tak sa sústreďuje skôr na zahraničie. Sú mestá ktoré sú dosť ovplyvnené štýlom miestneho kinga alebo históriou. Nebudem ich menovať aby som sa niekoho nedotkol.

Čo hovoríš na martinskú graffiti scénu?
Momentálne je v dosť silnom útlme, by som aj povedal, že sú obdobia keď tu nikto nemaľuje. Ty čo robili tak majú povinnosti, odcestovali, chlascú, drogujú alebo hnijú. Už to nieje ako voľakedy a myslím si, že už to asi ani nikdy také nebude. Budem rád ak sa budem mýliť.

Rozmýšľal si už niekedy nad tým, že skončíš s maľovaním?
Nie! Momentálne sa nad tým určite nezamýšľam.

Čo najviac ovplyvňuje tvoju tvorbu?
Momentálna Aura a pohoda akú mám :D

Ako často skečuješ, ale pravdu, hm?
Skoro vôbec nieje na to čas radšej idem maľovať a ak áno tak len ceruzou.

image

Videl si v poslednej dobe nejakú vec, ktorá ťa fakt rozsekala? Ak áno, čo a od koho?
Nový kalendár Molotow 2013 od Slidera. Pekný style, foto, ženy, produkcie...

A čo toys? Ako ich vnímaš? Je niečo čo by si im chcel odkázať? Rady alebo vyhrážky?
Pravdu povedať som sa snimi už dlhšie nestretol. Treba len maľovať a maľovať prípadne kresliť.

Leží ti na srdci či jazyku ešte niečo čo by si chcel povedať a nespýtal som sa?
Už by asi aj stačilo, celkom si mi dal zabrať.(smiech)

Ďakujem za rozhovor, ponúkam priestor niekoho pozdraviť, či poslať do..
Nieje zač! Budem sa opakovať ale nebudem menovať menovite každého aby sa zase niekto neurazil takže Chlapcov z mesta a iných strihačov a makačov čo poznám.. a samozrejme Chalanov z Roof Topu!

loader