Home Bike Board Music Graffiti Lifestyle
REPORT: Sony Xperia Freestyle X–Night!
8.11.2012     |     pastwo Sekcia: Bike / Reportáže

REPORT: Sony Xperia Freestyle X–Night!


Pocet zobrazeni: 2048

Ľudia sa radi bavia! Premýšľam, čím začať tento report a je to práve táto veta. Je mi cťou, že už môžem oficiálne povedať, že aj vo svete Freestyle motocrossu sa ľudia konečne začali zabávať. Túto sobotu sa v bratislavskom zimnom štadióne Ondreja Nepelu konala obrovská, ak nie priam najväčšia Freestyle akcia pod názvom Sony Xperia Freestyle X-Night!
Z väčšej časti zaplnená hala musela pre organizátorov znamenať, že odviedli obrovský kus práce. Na pľaci kompletne pokrytom hlinou sa nachádzalo 6 odpalov. Štyri z nich boli do širokého dopadu a 2 do úzkeho. Dĺžka letu bola odhadom od 5 do 20 metrov. Bolo len na jazdcovi, na ktorej dráhe letu bude riskovať svoj život, aby vyhral 5 000 eur a hlavne pobavil publikum!
Každý rider bol aj obrovský showman, ťažko z nich vyberať, no mená ako Daisuke Suzuki, David Rinaldo, Libor Podmol, Hannes Ackermann, Martin Koreň, Franta Máca, Braňo Nikš a Meikel Melero sú toho iba dôkazom.

Show začala nadupaným introm, kvalitná videoprojekcia priamo na dopadoch otvárala sánky. Asi nik sa už nepozastaví nad komerčnosťou akcie. Všetkým musí byť jasné, že bez generálného partnera ako je Sony by sa tak obrovská akcia usporiadať nemohla.
Po intre na centrálne pódium prišla známa dvojka z minulého roka, redaktori Marcel a Junior. Chlapi ako sa patrí, Marcel dokonca potvrdil, že je drsňák nielen výzorom, ale aj správaním, keď ho pri nevydarenom pokuse šmyklo z pódia, no zvládol to bez problémov.

Sony Xperia Freestyle X–Night

Plán večera bol vopred určený, najprv kvalifikácia spomedzi 10 jazdcov, z ktorých postupovalo 6. do finále. Následne sa konala Slovenská novinka, tzv. simultánne skákanie. Žiaľ sa nekonali sľúbené skoky nášho majstra sveta na BMX Dušana Antalíka, ktorý si zranil členok. Prajeme mu skoré uzdravenie! Možno ste postrehli nesúlad medzi počtom jazdcov, áno Edgar Torronteras sa nezúčastnil kvôli jeho nedobrej poistke. Organizátor ho lietať nepustil, pretože nechcel riskovať, čomu plne rozumieme, snáď nabudúce!
A ešte jedno veľmi zaujímavé meno padlo v ten večer, bol ním majster sveta v Endure, Jaroslav Katriňák. Tentoraz v roli porotcu, no potlesku sa mu dostalo veľkého. Bolo vidieť, že fanúšikovia si národných hrdinov vážia ako sa patrí!

Dosť bolo úvodu, začnem z ostra kvalifikáciou. Tú ako to už štandardne býva jazdili všetci zúčastnení a keďže bolo o čo bojovať, triky padali veľkolepé. Backflipy na všetky možné kombinácie, ktoré sa z roka na rok iba vyostrujú.

Spomeniem len pár trikov, ktoré mne osobne vyrazili dych. Od Franta Mácu to bol jeho backflip one hand, na 450ccm motorke! Náš Braňo Nikš odjazdil síce slabšiu jazdu, ale je to veľmi príjemne vystupujúci chalan a triky ako superman double seatgrab naznačujú, že o ňom ešte budeme počuť. Nemec Hannes Ackermann síce vyzerá akoby chodil s motorkou nanajvýš do obchodu po rožky. Ale keď má blembák na hlave, je to robot, ktorý vracia tsunami Backflip. Sused Martin Kořen odjazdil čistú jazdu a vyslúžil si trikmi ako Can-can Backflip postup do finále.

Sony Xperia Freestyle X–Night

Japonec Daisuke Suzuki je z Fukušimy a má najradšej trik tsunami, no dnes sa mu kvôli technickým problémom žiaľ nedarilo, ale na postup mu to tesne vystačilo! Francúz David Rinaldo jazdil do piesne Trouble od Cypress Hill a asi preto mal najväčší počet trikov a postupoval z tretieho miesta trikmi ako heelclicker backflip, či absolútne štýlový double seat superman. Matěj Česák má iba 13 rokov, ale dáva si základné triky v štýle a s ľahkosťou. Zaujímavé je, že chlapec jazdí už 10 rokov, žiaľ na postup do finále to nestačilo. Zo Španielska prišiel Meikel Melero a cesta sa mu oplatila, postupoval z prvého miesta! Posledný jazdil fanúšik davu Libor Podmol. Kto pozná Libora dobre vie, že jeho triky sú komplikované, že sa niekedy z toho ťažko vysomáriť, postúpil ale s prehľadom.

Po kvalifikácii nás porotcovia nechali čakať, kto že postúpil a my sme medzičasom mohli pozerať obrovskú show synchronizovaných skokov!
Poviem to po lopate, rozbehnú sa traja motorkári a NARAZ VEDĽA SEBA skočia superman seatgrab. Rozbehnú sa druhý krát a všetci skočia Backflip! Rozbehnú sa tretí krát a nie traja, ale šiesti skočia backflipy!!! Hala burácala, hlasivky si necítim ešte dnes a ako správnemu nadšencovi pre extrémne športy mi aj tá slzička vyšla.. toto som ešte nevidel a neverím, že uvidím ešte niečo tak dychvyrážajúce... To už mi ostávalo nie kričať, ale iba krúťiť hlavou a so slovami „to sú hovada“ som si sadol spolu so zvyškom haly na stoličky.

Viem, je to len zábava, je to len hra, je to len šport. Ale poviem vám, v ten večer celá hala brala ako najdôležitejšiu vec v ich živote to, čo sa dialo priamo pred ich očami. Reč je o finále, do ktorého postúpili svetové mená a v ktorom zas a znova padali triky, ktoré oko Slovenského diváka ešte nevidelo.

Sony Xperia Freestyle X–Night

Samotné jazdy začal Daisuke, jasný favorit na prvé priečky, no nakoniec bol rád, že bojoval o medailu. Triky ako superman indian v backflipe, pretiahnuté tsunami, alebo superman indian backflip! Odniesol si 80 bodov.
Koreň naskladal trik za trikom. Superseat flip, whip v pekelnom štýle, heelclicker flip a s 87 bodmi odchádzal vysmiaty.
Nemec Ackermann vrátil cliffhanger backflip, perfektný superman indian backflip, či backflip to superseat one hand. Zakončil to chodením po rukách a robením totálnej show, o to ide!
David Rinaldo do rytmov Blitzkrieg pop súkal backflipy so supermanmi, cliffgangerom a celá hala ho hecovala do double seat grab superman backflip. Bol trochu nervózny, bál sa, no podarilo sa! Následne hodil motorku na zem a hádzal výstroj zo seba na pamiatku, akoby sa chcel celý vyzliecť. Zdalo sa, že jeho 95 bodov už nik neprekoná.
Nastúpil Libor, atmosféra zhustla a triky ako seatgrab superman backflip, či lazyboy backflip a beko s rotáciou do 360 potrápili porotcov. Žiaľ Libor mal o bod menej, čiže 94 bodov, ale vysmiaty odchádzal s vetou „Ono se mi při no hander dopadu zavřely říditka a spadnul jsem.“ ... Jasné, pohoda, tiež bežne padám z 8 metrovej výšky bez rúk a nič sa mi nestane.
To, že Belero postupuje z prvého naznačovalo, že sa bude diať nálož nevídaná. A tak aj bolo, superman flip, čisté tsunami, double seat grab superman, late backflip a veľa iných načisto odídených trikov Meikelovi zaručilo mystických 103 bodov! Rozhadzoval okuliare, tancoval na dopade, kričal, že sme ho počuli až do vrchných radov. Veď sa mal z čoho tešiť, 5000 eur už nie je na zahodenie.
Druhý, ako už vidíte skončil David so 4000 eurami a Libor v tesnom zástupe s tromi tisíckami.

Sony Xperia Freestyle X–Night

Po finále sa ešte konal tzv. vláčik, tento šport je všetkým dobre známy zo svadobných hostín, iba s tým rozdielom, že ženích neskáče do vzdialenosti 20 metrov a vôňa marcipánu je zamenená za arómu benzínu a zhorených pneumatík. Proste celá situácia je tak trochu hustejšia. Priam by sa dala krájať, žmýkať, hrýzť do nechtov, nech sa v tom vzduchu všetci naraz nestretnú. Nestretli a preto sa tešíme, že ich uvidíme aj budúci rok.

Z mojej strany patrí najväčší rešpekt Jozefovi Murínovi, vedúcemu Boardcore agency, ktorý je otcom celej myšlienky. Dobre viem, že mať zanietenie, odhodlanie, vedomosti a známosti je pramálo k tomu, aby sa takáto akcia uskutočnila. Ešte raz Ďakujeme Jozef! Ďakujeme organizátori, ďakujeme jazdci a ďakujeme diváci, bez Vás by to nešlo! Je to všetko len a jedine pre Vás, veríme, že extrémne športy podporíte vždy, keď budete mať šancu.


Text: pastwo
Foto: Robo Kučák, Rudy Časnocha


loader